02-11-2015 | Fietspilot bij Kids AktiefAmsterdamse kinderen leren fietsen bij Kids Aktief.

Nederlandse kinderen waren tot vorig jaar de meest gelukkige kinderen van de wereld; de vrijheid die het fietsen hen geeft, is daar een van de belangrijkste reden voor (Children's Society & University of NY, 2013). Toch zijn er in Amsterdam nog heel veel kinderen die niƩt (kunnen) fietsen. Hun ouders leren ze dat niet, omdat ze het gevaarlijk vinden (veel gehoord argument in de binnenstad), ze hebben geen fiets, de ouders hebben geen mogelijkheid ze te leren fietsen of het zit niet in hun cultuur (Nieuw West, bijvoorbeeld). Dat zat Maud de Vries van CycleSpace niet lekker. "Het kan natuurlijk niet waar zijn dat er kinderen zijn in Amsterdam die niet leren fietsen. De fiets, en vooral het zelfstandige, vrije gevoel dat fietsen kinderen geeft, is zo'n belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Kids Aktief, een bijzondere sport BSO, zag dat ook en wilde samen met ons begin november een pilot opzetten in Westerpark om te zien of het mogelijk is alle kinderen in de stad toegang te geven tot de fiets.

Op coole, fijne fietsen van Mac Bike die de ouders ook kunnen aanschaffen leren de allerkleinste kinderen en kinderen die niet eerder gefietst hebben op een parcours zonder zijwieltjes te fietsen. "Voor deze groep is het vooral belangrijk dat ze zin hebben om te fietsen, en dat ze de beweging te pakken krijgen", zegt Rob Overvliet van Kids Aktief. "Zo kunnen ze spelenderwijs, op de stoep, in het park en in de speeltuin, de eerste meters maken." De middelste groep kinderen uit de pilot is wat ouder, kan zelfstandig fietsen maar heeft vooral nog weinig ervaring. Overvliet en zijn collega's, twintigers die net van de ALO komen, rolmodellen voor de kinderen, leren hen vooral omgaan met het verkeer. Daarnaast geeft hij ze wat uitdagingen, leuke drempels, gekke bochten; er mag best een beetje gestunt worden. De oudste kinderen, meer ervaren, worden getraind om om te gaan met onverwachte, stadse situaties: wat te doen als een vrachtwagen achteruit rijdt, hoe houd je rekening met iemand die niet goed in z'n achteruitkijkspiegel kijkt en ineens de autodeur openzwaait, net als jij langsfietst? Daarnaast is er ruimte voor bewustwording; wat doet de fiets voor je lijf en je gezondheid? Met deze groep gaat de BSO echt kilometers maken en uitdagingen toevoegen, waardoor het een spannend, educatief spel wordt.

Kids Aktief heeft grootse plannen voor als de pilot slaagt: fietscursussen en -tochten in de vakanties voor kinderen en ook een aanbod aan scholen en andere BSO's ligt klaar. Unicef mag in 2016 opnieuw het geluk van de Amsterdamse kinderen komen meten.

De fietspilot vindt op maandag 2 november, dinsdag 3 november en donderdag 5 november in het Westerpark, bij Sporting West, plaats.
Adres: Klonneplein 10, Amsterdam
Tussen: 16.00 - 17.00 uur.

Tot dan!